Grastegels: info, soorten en prijzen

Grastegels: Info, Soorten en Prijzen

Wilt u uw tuin mooi en praktisch inrichten? Dan zijn grastegels een uitstekende keuze. Grastegels zijn betonnen tegels waarin gras kan groeien. Hierdoor kunt u uw tuinpaden en opritten bedekken met een laagje gras, wat niet alleen mooi oogt, maar ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk is. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten grastegels, hun voordelen en nadelen, en de prijzen die u kunt verwachten.

Wat zijn grastegels?

Grastegels zijn betonnen tegels die hol zijn van binnen. In deze holtes kan gras groeien, waardoor de tegels niet alleen een stevige ondergrond bieden, maar ook een groene uitstraling hebben. Grastegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor u er allerlei patronen mee kunt maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een pad of oprit aanleggen dat eruitziet als een groen tapijt.

Er zijn verschillende soorten grastegels verkrijgbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hieronder zetten we ze voor u op een rijtje.

Soorten grastegels

1. Betonnen grastegels

Betonnen grastegels zijn de meest bekende en meest gebruikte vorm van grastegels. Ze zijn relatief goedkoop en verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Betonnen grastegels zijn stevig en duurzaam en kunnen goed tegen een stootje. Wel zijn ze iets minder geschikt voor intensief gebruik, omdat de holtes snel vol kunnen raken met vuil en bladeren.

2. Kunststof grastegels

Kunststof grastegels zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk te verwerken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen en hebben als voordeel dat ze niet snel vollopen met vuil en bladeren. Kunststof grastegels zijn wel iets duurder dan betonnen grastegels en zijn minder stevig. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor zwaar verkeer en intensief gebruik.

3. Rubberen grastegels

Rubberen grastegels zijn gemaakt van gerecycled rubber en hebben als voordeel dat ze zeer sterk en duurzaam zijn. Ze zijn geschikt voor zwaar verkeer en intensief gebruik en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Rubberen grastegels zijn wel iets duurder dan betonnen en kunststof grastegels en hebben een iets andere uitstraling.

Voordelen van grastegels

Grastegels hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere bestratingsopties. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje.

1. Duurzaamheid

Grastegels zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en kunnen goed tegen een stootje. Hierdoor hoeft u ze minder snel te vervangen dan bijvoorbeeld klinkers of tegels.

2. Onderhoudsvriendelijk

Grastegels zijn onderhoudsvriendelijk omdat u het gras gewoon kunt maaien. Hierdoor hoeft u geen onkruid te wieden en is er geen sprake van groene aanslag op de tegels. Ook hoeft u de grastegels minder vaak te reinigen dan bijvoorbeeld betontegels.

3. Groene uitstraling

Grastegels zorgen voor een groene uitstraling in uw tuin. Hierdoor oogt uw tuin niet alleen mooier, maar draagt u ook bij aan een beter milieu. Grastegels helpen namelijk bij het afvoeren van regenwater en dragen zo bij aan een gezonde leefomgeving.

Nadelen van grastegels

Naast voordelen hebben grastegels ook enkele nadelen. Hieronder zetten we ze voor u op een rijtje.

1. Minder stevig dan andere bestratingsopties

Grastegels zijn minder stevig dan bijvoorbeeld klinkers of tegels. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor zwaar verkeer en intensief gebruik. Ook kunnen ze minder goed tegen vorst en dooi.

2. Duurder dan andere bestratingsopties

Grastegels zijn over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld klinkers of tegels. Dit komt doordat ze hol zijn van binnen en daardoor meer materiaal en arbeid vereisen. Ook zijn sommige soorten grastegels, zoals rubberen grastegels, nog duurder dan betonnen grastegels.

Prijzen van grastegels

Grastegels zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijs is afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en de fabrikant. Hieronder geven we u een indicatie van de prijzen.

1. Betonnen grastegels

Betonnen grastegels kosten gemiddeld tussen de €2,50 en €5,- per stuk. Dit is afhankelijk van de afmetingen en de fabrikant. Houd er rekening mee dat u voor een gemiddelde oprit of tuinpad al snel honderden tegels nodig heeft.

2. Kunststof grastegels

Kunststof grastegels zijn duurder dan betonnen grastegels en kosten gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per stuk. Dit komt doordat ze lichter en sterker zijn dan betonnen grastegels.

3. Rubberen grastegels

Rubberen grastegels zijn de duurste optie en kosten gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per stuk. Dit komt doordat ze zeer sterk en duurzaam zijn en geschikt zijn voor zwaar verkeer en intensief gebruik.

FAQs

1. Hoe leg ik grastegels aan?

Antwoord: Grastegels legt u aan door eerst de ondergrond goed te egaliseren en te verdichten. Vervolgens legt u de tegels in het gewenste patroon en vult u de holtes met grond en graszaad. U kunt de tegels eventueel verankeren met grondpennen of lijm.

2. Hoe maak ik grastegels schoon?

Antwoord: Grastegels maakt u schoon door het gras regelmatig te maaien en afval en bladeren uit de holtes te verwijderen. Ook kunt u de tegels reinigen met een hogedrukreiniger of een borstel.

3. Kan ik grastegels ook gebruiken als terras?

Antwoord: Grastegels zijn ook geschikt als terrasbekleding. U kunt ze op dezelfde manier aanleggen als tuinpaden en opritten.

4. Hoe lang gaan grastegels mee?

Antwoord: Grastegels gaan gemiddeld 10-20 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik.

5. Kan ik grastegels ook combineren met andere bestratingsopties?

Antwoord: Grastegels zijn goed te combineren met andere bestratingsopties, zoals klinkers, tegels en grind. Zo kunt u bijvoorbeeld een terras aanleggen met grastegels en de rest van uw tuin bestraten met klinkers.

Conclusie

Grastegels zijn een milieuvriendelijke en duurzame manier om uw tuinpaden en opritten te bedekken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en prijsklassen en hebben als voordeel dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en een groene uitstraling hebben. Wel zijn ze minder stevig dan bijvoorbeeld klinkers of tegels en zijn ze over het algemeen duurder. Door rekening te houden met de voor- en nadelen en de prijzen, kunt u een weloverwogen keuze maken voor het gebruik van grastegels in uw tuin.