Inzaaien van een nieuw gazon

Toegegeven, het is geen werkje voor een verloren namiddag. En het duurt even voordat u resultaat ziet van uw noeste arbeid. Maar als u het goed aanpakt, kan u  nadien genieten van een mooi aangelegde gazon.

Hoe gaat u te werk?

Voorbereiden

Gras groeit het best op een goede, vruchtbare grond. Qua samenstelling mag die niet te vast, maar ook niet te los zijn. Bewerk de grond daarom goed en verwijder eventuele begroeiing. Gebruik hiervoor desgewenst een spuitmiddel zonder nawerking, uw tuinspecialist weet wel raad. Laat het spuitmiddel gedurende 2 tot 3 weken inwerken.

Spitten

U spit de grond best tot een diepte van ongeveer 30 cm om. Zorg ervoor dat de harde lagen doorbroken worden, zeker bij aanleg rond nieuwe woningen. Verwijder puin, stenen en wortels zoveel mogelijk. Laat de grond dan een paar weken braak liggen. Schoffel opkomend onkruid regelmatig weg: het is belangrijk dat er geen kiemen en plantjes overblijven, die tot onkruid of mos kunnen uitgroeien. Voeg eventueel compost of turf in de bovenlaag toe en meng de grond goed door.

Egaliseren

Tijdens het egaliseren kunt u de gazonmeststof gelijkmatig in de toplaag vermengen. Druk het geheel vervolgens aan met de rol bij droog weer. Voorkom putten en bulten. Maak de grond goed fijn en hark die zorgvuldig gelijk.

Inzaaien

Een gazon mag ingezaaid worden vanaf maart – april (nachtvorst brengt geen schade toe aan pas ingezaaide gazons) tot en met midden oktober. De optimale periode is van midden april tot eind mei en van midden augustus tot begin oktober.

Zaaidichtheid: ongeveer 3 kg per 100m². Meng het zaad zorgvuldig. Hark daarna de zaden lichtjes in (1 à 2 cm diep) en rol de grond licht aan om het zaad goed in contact te brengen met de grond.

Tip

Graszaad kiemt, afhankelijk van de (bodem)temperatuur en de vochtvoorziening, na ongeveer een tweetal weken.
In het begin zullen er beslist nog onkruidzaden tussen de jongste grassprietjes kiemen. Laat dit u echter niet afschrikken. Na een aantal maaibeurten zullen deze eenjarige onkruiden verdwijnen.

Maaien

Het is raadzaam om het gazon enkele dagen voor de eerste maaibeurt te rollen, zo zet u de wortels vast.
Maai de eerste maal als het gras 6 à 8 cm hoog is. Doe dit met grasmaaier met perfect geslepen messen. Stel de hoogte in op ongeveer 4 cm.
Maai nadien het gazon veelvuldig, maar niet korter dan 1/3 van de totale hoogte en nooit korter dan 2,5 cm.

Tip

Om zeker te zijn van een goede verdeling, zaait u het gazon in twee keer in. De tweede maal zaait u haaks op de looprichting van de eerste.
Wilt u aan gazon ‘à la minute’, dan leg je beter graszoden.