Kunstgras leggen: stappenplan en prijs

Kunstgras leggen: stappenplan en prijs

Kunstgras is de perfecte oplossing voor mensen die een mooi groen gazon willen, maar geen tijd hebben om het te onderhouden. Het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en ziet er het hele jaar door prachtig uit. In dit artikel gaan we dieper in op het leggen van kunstgras. We bespreken het stappenplan en de prijs en beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u kunstgras gaat leggen, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Verwijder al het oude gras en onkruid en egaliseer de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is.

Stap 2: Ondergrond

De ondergrond moet geschikt zijn voor het leggen van kunstgras. Een goede ondergrond bestaat uit een laag geel zand van ongeveer 10 cm dik. Verdicht het zand met een trilplaat en zorg ervoor dat het vlak en stevig is.

Stap 3: Stabilisatiedoek

Leg nu het stabilisatiedoek op het zandbed. Dit doek voorkomt dat er onkruid tussen het kunstgras groeit en zorgt voor een stabiele ondergrond. Het doek moet goed strak worden gespannen en worden vastgezet met grondpennen.

Stap 4: Kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit op de gewenste plek en laat het even rusten. Het kunstgras moet zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Snijd het kunstgras op maat met een stanleymes en leg de verschillende stukken tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat de vezels van het kunstgras in dezelfde richting wijzen.

Stap 5: Verbinden

Verbind de verschillende stukken kunstgras met elkaar door middel van speciale kunstgrastape. Plaats de tape onder het kunstgras en druk het goed aan. Zorg ervoor dat de naden tussen de verschillende stukken kunstgras niet zichtbaar zijn.

Stap 6: Infill

Strooi nu het infillmateriaal over het kunstgras. Dit materiaal zorgt ervoor dat het kunstgras rechtop blijft staan en zorgt voor een stabiele ondergrond. Het infillmateriaal bestaat uit rubberkorrels of zand. Verdeel het infillmateriaal gelijkmatig over het kunstgras.

Stap 7: Borstelen

Borstel het kunstgras nu met een harde bezem. Dit zorgt ervoor dat de vezels van het kunstgras rechtop gaan staan en dat het infillmateriaal goed verdeeld wordt.

Prijs

De prijs van kunstgras varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit en het soort kunstgras dat u kiest. Over het algemeen kunt u rekening houden met een prijs van ongeveer €20 tot €50 per vierkante meter. Daarnaast zijn er nog kosten voor het leggen van het kunstgras. De prijs hiervoor is ongeveer €10 tot €20 per vierkante meter.

Veelgestelde vragen

1. Is kunstgras onderhoudsvriendelijk?
Ja, kunstgras is onderhoudsvriendelijk. U hoeft het niet te maaien, te sproeien of te bemesten.

2. Is kunstgras duurzaam?
Ja, kunstgras is duurzaam. Het gaat jarenlang mee en ziet er het hele jaar door prachtig uit.

3. Kan ik kunstgras zelf leggen?
Ja, u kunt kunstgras zelf leggen. Zorg er wel voor dat u de ondergrond goed voorbereidt en dat u het kunstgras op de juiste manier legt.

4. Welk infillmateriaal moet ik gebruiken?
U kunt kiezen tussen rubberkorrels en zand als infillmateriaal. Beide materialen zorgen voor een stabiele ondergrond en zorgen ervoor dat het kunstgras rechtop blijft staan.

5. Hoe lang gaat kunstgras mee?
Kunstgras gaat jarenlang mee. De levensduur hangt af van de kwaliteit van het kunstgras en de manier waarop het wordt gebruikt en onderhouden.

Conclusie

Het leggen van kunstgras is een goede oplossing voor mensen die een mooi groen gazon willen, maar geen tijd hebben om het te onderhouden. Door het volgen van het stappenplan en het gebruiken van de juiste materialen, kunt u zelf kunstgras leggen. Houd er wel rekening mee dat de prijs van kunstgras varieert en dat er kosten zijn voor het leggen van het kunstgras. Kies daarom voor kwaliteit en laat het kunstgras leggen door een professional.