Mollen vangen en voorkomen

Mollen vangen en voorkomen

Als je een tuin hebt, heb je waarschijnlijk wel eens last gehad van mollen. Deze kleine, harige wezentjes kunnen een ware nachtmerrie zijn voor tuinliefhebbers. Ze graven tunnels onder het gazon, waardoor het gras omhoogkomt en er lelijke bulten ontstaan. Maar wat kun je doen om mollen te vangen en te voorkomen? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over deze vervelende beestjes.

Wat zijn mollen?

Mollen zijn kleine zoogdieren die voornamelijk in de grond leven. Ze hebben een lange, spitse snuit en grote, graafklauwen waarmee ze gemakkelijk door de grond kunnen bewegen. Mollen zijn solitaire dieren en leven voornamelijk van insecten en wormen. Ze zijn vooral actief tijdens de nacht en de vroege ochtenduren en zijn overdag meestal in hun gangenstelsels.

Hoe herken je mollen?

Mollen zijn vaak lastig te zien omdat ze voornamelijk onder de grond leven. Toch zijn er enkele aanwijzingen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van mollen in je tuin. Zo zie je vaak dat er bulten ontstaan in het gazon. Ook kun je molshopen vinden, waarbij de mol de grond naar boven heeft geduwd. Daarnaast kun je zien dat het gras boven de gangenstelsels van de mol doodgaat.

Mollen vangen

Als je last hebt van mollen in je tuin, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er zijn verschillende manieren om mollen te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld een mollenklem gebruiken. Dit is een klem die je in de gangen van de mol plaatst en die dichtklapt zodra de mol erin loopt. Het is wel belangrijk om hierbij voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Een andere manier om mollen te vangen is door gebruik te maken van speciale mollenverjagers. Dit zijn apparaatjes die een geluid of trilling produceren waar mollen niet van houden. Hierdoor zullen ze je tuin vermijden en elders op zoek gaan naar voedsel. Ook kun je een professional inhuren om de mollen voor je te vangen.

Mollen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat mollen je tuin binnendringen. Zo kun je bijvoorbeeld gaas of draad onder de grond plaatsen. Hierdoor kunnen mollen niet meer in je tuin graven. Ook kun je ervoor zorgen dat je tuin goed onderhouden is en dat er voldoende voedsel is voor andere dieren, waardoor mollen minder geneigd zijn om naar jouw tuin te komen.

FAQs

1. Hoe kan ik mollen bestrijden in mijn tuin?
Er zijn verschillende manieren om mollen te bestrijden, zoals het gebruik van mollenklemmen of mollenverjagers. Ook kun je een professional inhuren om de mollen voor je te vangen.

2. Wat zijn de meest voorkomende tekenen van mollen in mijn tuin?
De meest voorkomende tekenen van mollen in je tuin zijn bulten in het gazon, molshopen en dood gras boven de gangenstelsels van de mol.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mollen mijn tuin binnendringen?
Je kunt voorkomen dat mollen je tuin binnendringen door gaas of draad onder de grond te plaatsen en ervoor te zorgen dat je tuin goed onderhouden is en voldoende voedsel heeft voor andere dieren.

4. Is het veilig om mollenklemmen te gebruiken?
Ja, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing en draag handschoenen bij het plaatsen van de klemmen.

5. Kan ik zelf mollen vangen of moet ik een professional inhuren?
Je kunt zelf mollen vangen, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Als je geen ervaring hebt, kun je beter een professional inhuren om de mollen voor je te vangen.

Conclusie

Mollen kunnen een ware nachtmerrie zijn voor tuinliefhebbers. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mollen te vangen en te voorkomen. Of je nu kiest voor het gebruik van mollenklemmen, mollenverjagers of het inhuren van een professional, zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en voorkom dat mollen je tuin binnendringen door gaas of draad onder de grond te plaatsen en je tuin goed te onderhouden. Zo kun je weer genieten van een mooie, molvrije tuin!