Septische put plaatsen: Werkwijze, regels & prijzen

Septische put plaatsen: Werkwijze, regels & prijzen

Septische putten zijn een essentieel onderdeel van de rioleringssystemen in Nederland. Ze helpen bij het afvoeren van afvalwater van huizen en bedrijven naar de gemeentelijke rioleringssystemen. Maar wat is een septische put eigenlijk? Hoe werkt het? En wat zijn de regels en prijzen die komen kijken bij het plaatsen van een septische put? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en meer.

Wat is een septische put?

Een septische put is een ondergrondse tank die wordt gebruikt om afvalwater afkomstig van huishoudens en bedrijven te behandelen. Het is een belangrijk onderdeel van het rioleringssysteem en wordt gebruikt om overtollig water op te slaan en te behandelen. Een septische put is meestal gemaakt van beton of kunststof en heeft een inhoud van 2 tot 4 kubieke meter.

Hoe werkt een septische put?

Wanneer afvalwater van huishoudens of bedrijven in de septische put wordt gepompt, wordt het afvalwater in de tank opgeslagen. Het afvalwater wordt vervolgens gescheiden in drie lagen. De bovenste laag bestaat uit oliën en vetten, de middelste laag bestaat uit water en de onderste laag bestaat uit bezinksel. De bacteriën in de septische put breken de organische stoffen in de middelste laag af, terwijl het bezinksel zich onderaan de tank opstapelt. Het gezuiverde water wordt vervolgens afgevoerd naar de gemeentelijke rioleringssystemen.

Werkwijze bij het plaatsen van een septische put

Het plaatsen van een septische put is geen eenvoudige klus en moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Bij het plaatsen van een septische put moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals de grootte van de tank, de afstand tot de woning, de grondwaterstand en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de locatie van de septische put te bepalen op basis van deze factoren.

Voordat de septische put wordt geplaatst, moet de grond worden uitgegraven. Vervolgens wordt de put geplaatst en wordt de leiding aangesloten op de afvoer van het gebouw. De put wordt vervolgens gevuld met water om te controleren op eventuele lekkages. Na het testen wordt de put afgedekt en wordt de grond teruggestort.

Regels bij het plaatsen van een septische put

Het plaatsen van een septische put moet voldoen aan verschillende regels en voorschriften. Zo moet de put worden geplaatst volgens de plaatselijke voorschriften en moet de tank voldoen aan de normen van het Bouwbesluit. Het is ook belangrijk om te controleren of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van de septische put. Daarnaast moet de septische put jaarlijks worden gecontroleerd en geleegd door een erkend bedrijf.

Prijzen bij het plaatsen van een septische put

De kosten voor het plaatsen van een septische put variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tank, de afstand tot de woning en de bodemgesteldheid. Over het algemeen kost het plaatsen van een septische put tussen de € 3.000 en € 6.000. Het is belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende bedrijven voordat u een keuze maakt.

FAQs

1. Kan ik zelf een septische put plaatsen?
Het plaatsen van een septische put moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf om ervoor te zorgen dat de put voldoet aan de plaatselijke voorschriften en normen.

2. Hoe vaak moet een septische put worden geleegd?
Een septische put moet jaarlijks worden gecontroleerd en geleegd door een erkend bedrijf.

3. Wat zijn de regels bij het plaatsen van een septische put?
Het plaatsen van een septische put moet voldoen aan verschillende regels en voorschriften, zoals de normen van het Bouwbesluit en de plaatselijke voorschriften.

4. Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een septische put?
De kosten voor het plaatsen van een septische put variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tank en de bodemgesteldheid. Over het algemeen kost het plaatsen van een septische put tussen de € 3.000 en € 6.000.

5. Waar moet ik rekening mee houden bij het plaatsen van een septische put?
Bij het plaatsen van een septische put moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals de grootte van de tank, de afstand tot de woning, de grondwaterstand en de bodemgesteldheid.

Conclusie

Een septische put is een belangrijk onderdeel van het rioleringssysteem in Nederland en wordt gebruikt om afvalwater afkomstig van huishoudens en bedrijven te behandelen. Bij het plaatsen van een septische put moeten verschillende regels en voorschriften worden gevolgd en moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Het is belangrijk om een erkend bedrijf te kiezen voor het plaatsen van een septische put en regelmatig onderhoud te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de put goed blijft werken.