Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs

Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs

Een tuin egaliseren is een klus die bij veel tuiniers op de planning staat. Het egaliseren van een tuin kan nodig zijn om verschillende redenen, zoals het creëren van een vlakke ondergrond voor een terras, het aanleggen van een gazon of het voorkomen van wateroverlast. In dit artikel bespreken we de werkwijze en kostprijs van het egaliseren van een tuin.

Werkwijze

Het egaliseren van een tuin kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de omvang van de tuin en het gewenste resultaat. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende werkwijzen.

1. Grond afgraven en ophogen

Deze methode wordt vaak toegepast bij het aanleggen van een gazon of het creëren van een terras. Bij deze methode wordt de grond afgegraven en vervolgens opgehoogd met zand of tuinaarde. Het is belangrijk om de grond goed te verdichten om verzakkingen te voorkomen.

2. Gebruik van een laserwaterpas

Bij grotere oppervlakten wordt vaak gebruik gemaakt van een laserwaterpas. Hiermee wordt de hoogte van de grond nauwkeurig bepaald en kan de tuin gelijkmatig worden afgegraven en opgehoogd.

3. Gebruik van een egalisatiemachine

Een egalisatiemachine is een machine die speciaal is ontworpen om grote oppervlakten te egaliseren. Deze machine is vooral geschikt voor het egaliseren van grote grasvelden en sportvelden.

Kostprijs

De kostprijs van het egaliseren van een tuin hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de tuin, de gewenste werkwijze en de bereikbaarheid van de tuin. Hieronder geven we een indicatie van de kostprijs per m2.

1. Grond afgraven en ophogen

De kostprijs voor het afgraven en ophogen van een tuin ligt gemiddeld tussen de € 10,- en € 15,- per m2. Dit is inclusief het afvoeren van de grond en het aanbrengen van zand of tuinaarde.

2. Gebruik van een laserwaterpas

De kostprijs voor het egaliseren van een tuin met behulp van een laserwaterpas ligt gemiddeld tussen de € 15,- en € 25,- per m2. Dit is inclusief het gebruik van de laserwaterpas, het afgraven en ophogen van de tuin en het verdichten van de grond.

3. Gebruik van een egalisatiemachine

De kostprijs voor het egaliseren van een tuin met behulp van een egalisatiemachine ligt gemiddeld tussen de € 20,- en € 35,- per m2. Dit is inclusief het gebruik van de egalisatiemachine, het afgraven en ophogen van de tuin en het verdichten van de grond.

FAQs

1. Moet ik mijn tuin egaliseren voordat ik een gazon aanleg?
Ja, het egaliseren van de tuin is belangrijk voordat je een gazon aanlegt. Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat het gazon gelijkmatig groeit en voorkomt dat er plassen water blijven staan.

2. Kan ik zelf mijn tuin egaliseren?
Ja, het is mogelijk om zelf je tuin te egaliseren. Echter, bij grotere oppervlakten is het aan te raden om een professional in te schakelen.

3. Hoe weet ik welke werkwijze het beste bij mijn tuin past?
Dit hangt af van de omvang van de tuin en het gewenste resultaat. Vraag advies aan een professional om te bepalen welke werkwijze het beste bij jouw tuin past.

4. Hoe lang duurt het egaliseren van een tuin gemiddeld?
Dit hangt af van de omvang van de tuin en de gekozen werkwijze. Gemiddeld duurt het egaliseren van een tuin 1 tot 3 dagen.

5. Kan ik na het egaliseren van mijn tuin direct beginnen met het aanleggen van een terras of gazon?
Het is aan te raden om na het egaliseren van de tuin enkele dagen te wachten voordat je begint met het aanleggen van een terras of gazon. Dit zorgt ervoor dat de grond goed kan inklinken.

Conclusie

Het egaliseren van een tuin is een belangrijke klus die ervoor zorgt dat de tuin vlak en gelijkmatig is. Afhankelijk van de omvang van de tuin en het gewenste resultaat kan er gekozen worden voor verschillende werkwijzen. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor het egaliseren van grotere oppervlakten. De kostprijs van het egaliseren van een tuin hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de tuin en de gekozen werkwijze.